Milyen legeyen a fal színe?

Fontos szem előtt tartani, hogy az otthoni környezetben elsősorban az ember pihenni és feltöltődni szeretne, és ami talán még ennél is fontosabb, biztonságban érezni magát. A következőkben bemutatunk 5 szempontot, ami a fehér falszín mellett szól

A fehér szín több szempontból előnyös

  • Nem szűkíti (gyakran azt is mondják, hogy tágítja) a teret
  • Visszaveri a fényt, világosítja a szobát
  • Nyugtató
  • Egyszerűen elegáns
  • Könnyű javítani

A fehér szín “tágítja” a teret

Minél sötétebb egy felület, annál erőteljesebben érzékeljük. A fehérre festett fal esetében a fal nyilván nincsen távolabb, mintha sötétebb lenne, viszont a fal jelenléte kevésbé markáns. Olyna ez, mintha a fal “terepszínű” lenne. Az érzékelésünk szempontjából beleolvad a környezetbe.

A fehér világosítja a szobát

Ez nem csupán az érzékek játéka. Minél világosabb egy felület, annál kevesebb fényt nyel el, és annál többet ver vissza.

Ezért melegednek fel a napfényben a sötét felületek gyorsabban. Elég, ha az aszfaltra gondolunk például.

A világos felületek tethát tényleg több fényt vernek vissza. Ezért kevésbé világos tereket éredemes fehérre festeni, hogy legalább a bejutó (vagy lámpákkal biztosított) fény hatékonyabban hasznosuljon.

Jé, ez a fal zöld!

Minden inger, ami minket ér, igényel valamennyit a figyelmünkből. Egy világos zöld falfelület sokkal erősebb inger, mint egy fehér falfelület. Azt biztos észrevesszük, sőt, még tudatosul is bennünk, hogy “jé, ez a fal zöld!”. Egy fehér falra nem figyel fel senki, mert nem olyan erős inger. Ha fehér a fal, az sokkal kevésbé hívja fel magára a figyelmet. Nyugton hagy minket.

Ha benne lakunk egy térben, amiben színes a fal, nyilván megszokjuk egy idő után. A megszokás ellenére egy színes fal mindig is több figyelmet fog elvenni tőlünk, mint egy kevésbé markáns fehér fal. 

A fehér szín egyszerűségében elegáns

Nem véletlen hódít a minimalizmus. Életünk sokszor annyira zsúfolt, hogy nem a díszekre, motívumokra vagyunk kiéhezve, hanem a nyugalomra, az ingerszegényebb környezetre. Az egyszerű, minimalista lakberendezés ennek is köszönheti népszerűségét. Elég, ha például az IKEA lakberendezési megoldásaira gondolunk. Egyszerűség, praktikum.

A letisztult struktúrák pedig egyszerűen elegánsak is egyben.

Könnyű javítani

Miután ki van festve a lakásunk, idő kérdése, hogy mikor fog felkerülni az első folt a falra. Pár folt után pedig fel fog ébredni bennünk a vágy, hogy javítsuk ezeket a hibákat.

A legjobb, ha van egy kicsi pontosan abból a festékből, amivel a fal eredetileg festve volt. Ha nincs, akkor vásárolnunk kell, ha lehet, ugyanabból a színből. És itt kezdődnek a nehézségek, ugyanis nem lesz minden festékboltban kapható az a festéktípus, amit használtunk. Nem is beszélve arról, ha egyedi árnyalatot kevertettünk annak idején. Lehet, hogy csak valami “hasonlót” tudunk majd beszerezni. Olyan árnyalatot beszerezni, ami lehető legkevésbé fog elütni attól, amit eredetileg használtunk, a fehér esetében lesz a legkönnyebb.

Nappali színválasztás

A bézs, semleges szín, a legtöbb tartózkodási időt a nappaliban töltjük ezért ebben a helyiségben is kritikus a falfesték színválasztása.  Elegáns és légies, minden helyiségben jól mutat, de a nappalival igazán csodát tehet. Érdemes az árnyalatra odafigyelni ebben az esetben is. A tópszín a következő lépés, ami már egy sokkal karakteresebb és kifinomultabb választás, a barna, zöld és a lila tónusokkal remekül kombinálható, ez a szín 2017 óta töretlen sikernek örvend, az étkező falának színeként is kiváló választás. A klasszikus világos szürke is egy jolly joker, ha könnyed, meleg tónusban gondolkodunk. A mentazöld és a szürkéskék árnyalatok a jövőben háttérbe fognak szorulni, de érdemes megemlíteni, hogy a meleg színű bútorokhoz kiváló kiegészítő. Az év színei közé tartozik az okkersárga is, amit már csak azért is érdemes megemlíteni, hogyha valaki igazán extrém és bevállaló színeket akar a nappalijában viszont látni ez a szín és a szürke egy nagyon vagány kombináció lehet. Ha az irodasarok fal szín kiválasztása elött állunk érdemes az erre szánt szobában vagy az asztal elött falon zöld színt használni.  Alapvetően egy taupe színű nappaliban is üde színfolt lehet.

Pár szóban érdemes megemlíteni 2022 trend színeit, amelyek jól beépülnek a korábban említett árnyalatok közé. Az egyik ilyen a Cayenne fantázia névvel ellátott piros és barna keverékéből létrejövő sárgás árnyalatokat is tartalmazó, finoman tűzbehozó szín, a második játékos a Sheepskin, ami emlékeztett a bézs bőrszínű halovány árnyalataira, ugyancsak sárgás beütéssel rendelkezik. A harmadik meghatározó Pantone szín pedig a Sunflower, egy sárgás-arany naturális szín egy leheletnyi barnával. Egyértelműen a meleg árnyalatok fogják átvenni a trenddiktálás szerepét. A barna mindegyik színben megtalálható nem is kétséges, hogy az otthon melegsége és az újra kezdéshez szükséges pezsgés stabil alapját kívánja ezzel az otthonokba megteremteni.